понеділок, 5 травня 2014 р.

Календар

Календа́р(від лат. calendarium — боргова книжка) — термін, що може використовуватися, в залежності від контексту, в різних значеннях:

·        система відліку днів і довших відрізків часу, що базується на 2 періодичних астрономічних явищах: циклі зміни пір року, пов'язаних із обертанням Землі навколо Сонця і зміні фаз Місяця.
·        список днів усього року з поділом на тижні та місяці й позначенням свят.
·        періодичне довідкове видання з послідовним переліком днів, тижнів, місяців даного року, а також іншими відомостями різного характеру.

Календарем прийнято називати певну систему рахунки тривалих проміжків часу з підрозділами їх на окремі більш короткі періоди (роки, місяці, тижні, дні).
У тому, що час плине, ми переконуємося, спостерігаючи рух, розвиток оточуючих нас матеріальних тіл. Вимірювати ж проміжки часу виявилося можливим, зіставляючи їх з явищами, які повторюються періодично.

Труднощі, що виникають при розробці календаря, обумовлені тим, що тривалість доби, синодичний місяця і тропічного року несумірні між собою. Не дивно тому, що в одних місцях люди вважали час одиницями, близькими до тривалості синодического місяці, приймаючи в році визначене (наприклад, дванадцять) число місяців і не рахуючись із зміною пори року. Так з'явилися місячні календарі. Інші вимірювали час такими ж місяцями, але тривалість року прагнули узгодити зі змінами пір року (місячно-сонячний календар).

Немає коментарів:

Дописати коментар